Αρχική / Στρατηγικοί Άξονες Παρέμβασης /

-Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων-


Το 2022 ξεκίνησε το βασικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και προϋπολογισμό 445 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις: τα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» για την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων, την «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» για επιδότηση ψηφιακών επενδύσεων, και τις «Ψηφιακές Συναλλαγές» για αναβάθμιση ταμειακών και POS. Παράλληλα, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται δυναμικά, με σημαντικές επενδύσεις, εξαγορές από διεθνείς κολοσσούς και πέντε εταιρείες - μονόκερους, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Προκλήσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΜμΕ στην Ελλάδα

Υπάρχει ένας συντριπτικός αριθμός ΜμΕ με σχετικά μέτριες δραστηριότητες καινοτομίας.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από περιορισμένο μέγεθος αγοράς και ζητήματα προσαρμοστικότητας που επηρεάζουν το κεφάλαιο καινοτομίας των μικρών επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις ιδιωτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και καινοτομίας, κάτι που επηρεάζει τις ΜμΕ και σχετίζεται επίσης με αναδυόμενες τεχνολογίες (π.χ. ΤΝ).

Η περιορισμένη κοινή χρήση δεδομένων και ύπαρξη ανοιχτών δεδομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (π.χ. έλλειψη κόμβων δεδομένων).

Το σχετικά νέο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων με λίγες ελληνικές επιχειρήσεις μονόκερους καταγεγραμμένες μέχρι στιγμής, και η αύξηση του αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων μονόκερων από Έλληνες ιδρυτές και την ελληνική διασπορά.

Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές απομονωμένες υποδομές διαχείρισης δεδομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.


Στόχος 1

75% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα : (i) υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, (ii) μαζικά δεδομένα (Big Data), (iii) ΤΝ

  • Το 56% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία επιλέξιμη υπηρεσία υπολογιστικού νέφους

  • Το 40% των επιχειρήσεων αναλύουν μαζικά δεδομένα που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή δεδομένων (εσωτερική ή εξωτερική) 

  • Δείκτης Επίδοσης KPI-10 ΤΝ: το 32% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία επιλέξιμη τεχνολογία ΤΝ

Στόχος 2

Περισσότερο από το 90% των ενωσιακών ΜΜΕ έχει κατακτήσει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης

  • ΜμΕ με τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης: Το 80% των ΜμΕ να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 4 από τις 12 επιλέξιμες ψηφιακές τεχνολογίες (βασική ψηφιακή ένταση)

Στόχος 3

Διευκόλυνση ανάπτυξης καινοτόμων αναπτυσσόμενων επιχειρήσεών, βελτίωση πρόσβασης τους σε χρηματοδότηση, ώστε να διπλασιαστούν οι εταιρείες-μονόκεροι

  • Η δημιουργία 20 Εταιρειών-Μονόκερων.