Αρχική / Στρατηγικοί Άξονες Παρέμβασης /

Ψηφιακή Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη


Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας, σχεδιάζοντας στοχευμένα έργα με έμφαση στην αρχή της «ασφάλειας από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού» (security by design & by default) και την ολιστική προσέγγιση στο θέμα. Ενδεικτικά, θεσπίστηκε ο ν. 4961/2022 για αναδυόμενες τεχνολογίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η αυξημένη εξάρτηση από την ψηφιοποίηση αυξάνει και την επιφάνεια επιθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν εθνική στρατηγική και Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας. Ως τεχνολογικές προτεραιότητες τίθενται τα πρωτόκολλα IPv6, DNSSEC, HTTPS και οι πολιτικές για ασφαλή περιήγηση (όπως HSTS, CSP, Referrer Policy κ.ά.). Επίσης, ενσωματώθηκε επιτυχώς η Οδηγία NIS2 (ν. 5160/2024), η οποία συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στη χώρα.

Προκλήσεις

Οι Ερευνητικές Υποδομές (R&Is) χρειάζονται ευρύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση.

Στήριξη έρευνας αιχμής και καινοτομίας.

Ενίσχυση ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις.

Περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιστημονική διπλωματία και διεθνής συνεργασία.

Προώθηση ανοικτής επιστήμης και ελευθερίας γνώσης.


Στόχος 1

Αναβάθμιση του εθνικού δικτύου υποδομών τεχνολογίας και έρευνας

  • Ενίσχυση του ΕΔΥΤΕ για βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και αύξηση της ερευνητικής και τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Στόχος 2

Χάραξη εθνικής στρατηγικής υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.

  • Εκσυγχρονισμός της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω στοχευμένης στρατηγικής για καινοτομία και τεχνολογική προσαρμογή.

Στόχος 3

Σύνδεση Έρευνας – Καινοτομίας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

  • Ανάπτυξη της ΤΝ με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, των εφαρμογών, της εκπαίδευσης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.