Αρχική / Στρατηγικοί Άξονες Παρέμβασης /

Διακυβέρνηση μέσω δεδομένων


Στις 30 Απριλίου 2020, με την υπουργική απόφαση Β΄1709/2020, θεσμοθετήθηκαν οι τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τη διάθεση ανοικτών δεδομένων από βασικά μητρώα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εφαρμόζοντας ουσιαστικά τον νόμο 4305/2014. Η Ελλάδα, με συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η IDSA και η OGP, υιοθετεί σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις (όπως η πλατφόρμα data.gov.gr) για την αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της συμμετοχής και της καινοτομίας. Παράλληλα, έχει αναπτύξει εργαλεία όπως η εφαρμογή MyCoast για την ενεργή εμπλοκή των πολιτών. Η χώρα προωθεί επίσης τη διάθεση ερευνητικών και πολιτιστικών δεδομένων μέσω ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων, ενώ υποστηρίζει τη διαφάνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης με ψηφιακές πλατφόρμες για τα δημοτικά συμβούλια. Παρά τις προσπάθειες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30ή θέση στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ανοικτής Ωριμότητας Δεδομένων για το 2023, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα. Μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων για το μέλλον. Ειδικότερα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (2023-2025), σχεδιάζονται στρατηγικές δράσεις για την προώθηση της χρήσης των δημόσιων δεδομένων και της ψηφιακής ωριμότητας της διοίκησης.

Προκλήσεις

Τα ανοικτά δημόσια δεδομένα είναι κρίσιμος πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Ελλάδα υστερεί στη διάθεση ανοιχτών και μηχαναγνώσιμων δεδομένων, περιορίζοντας ανάπτυξη και διαφάνεια

Υπάρχει ανισορροπία πληροφόρησης υπέρ των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών, με κίνδυνο εκμετάλλευσης των χρηστών

Η προστασία της ιδιωτικότητας δοκιμάζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις

Μηχανισμοί καθολικής εξαίρεσης (UOOMs)

Ασφάλεια παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο

Μη δομημένα δεδομένα

Ενημέρωση πολιτών και διαφάνεια εταιρειών


Στόχος 1

Ανάπτυξη στρατηγικών και μοντέλων για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση

  • Εγκαθίδρυση καναλιών ουσιαστικής και άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες ώστε ο κάθε πολίτης να είναι σε θέση να ενημερώνεται με απλό τρόπο για τις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης που τον αφορούν.

Στόχος 2

Σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες με προσβάσιμα ανοικτά δεδομένα

  • Ελεύθερα και ευρέως προσβάσιμα ανοικτά δεδομένα καθώς αποτελούν πολύτιμο πόρο που τροφοδοτεί την οικονομική και κοινωνική αξία, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της κυβέρνησης και τον θεμιτό ανταγωνισμό των ενδιαφερόμενων μερών.

     

Στόχος 3

Σύγχρονες υπηρεσίες και συστήματα ανοικτής επιστήμης

  • Διάχυση της γνώσης με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των νέων συνεργατικών εργαλείων.

Στόχος 4

Δημιουργία χώρων δεδομένων προσβάσιμοι στους πολίτες

  • Δημιουργία χώρων δεδομένων (Data Spaces) που θα αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων και των αρμόδιων φορέων του δημόσιου ή / και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι διαθέτουν σύνολα δεδομένων.

Στόχος 5

Δημιουργία και αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων (Big Data)

  • Αφορά στην αξιοποίηση των δυνητικών οφελών που ενδέχεται να παρέχει η συλλογή και αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο για την λήψη αποφάσεων όσο και σε επίπεδο εμπορικής χρήσης αυτών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος 6

Εναρμόνιση των φορέων και οργανισμών με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία δεδομένων GDPR

  • Προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.