Αξιολόγηση 2022


Αξιολόγηση 2022
Η Αξιολόγηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το έτος 2022 ανά τομέα, όπως προβλέπεται στο ...

Πίνακας περιεχομένων

 


Τομέας Τουρισμού

Ο τουριστικός τομέας, καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν λόγω της πανδημίας. Η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό επιταχύνθηκε και ήδη 95%[1] των εταιρειών τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν το νέο περιβάλλον, να ικανοποιήσουν τις αναδυόμενες ανάγκες και να δημιουργήσουν μια καινοτόμο βάση ανταγωνιστικότητας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών για προσωποποιημένες, ελκυστικές και ποιοτικές εμπειρίες και υπηρεσίες, επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αφομοίωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) 2020-2025 η στρατηγική για την εκπλήρωση των στόχων αυτών αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν σε:

  • ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών για τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι του στη χώρα μας.
  • προώθηση του τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντας το ψηφιακό υλικό για τη χώρα, αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές και συνεργασίες με παρόχους από τον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη ενίσχυση του τομέα για την αξιοποίησή του.
  • αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών για τη διοικητική υποστήριξη του τουριστικού τομέα, εστιάζοντας σε θέματα διαλειτουργικότητας και ανάλυσης δεδομένων για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Τα έργα της ΒΨΜ που αφορούν στον τουρισμό είναι δεκατρία (13). Ωστόσο, πέντε (5) έργα εξ αυτών αποτελούν δέσμη ενεργειών, η οποία θα ενσωματωθεί σε ένα (1) ενιαίο έργο με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ». Επίσης, τρία (3) ακόμη από τα αρχικά έργα της ΒΨΜ αποτελούν αντίστοιχα δέσμη ενεργειών, η οποία εξειδικεύεται σε ένα (1) ενιαίο έργο με τίτλο «e-MHTE».

Ως εκ τούτου, τα έργα που εξετάζει η ΒΨΜ για τον τουρισμό εξειδικεύονται σε επτά (7) - Παράρτημα Ι.



Η συνεισφορά του ΤΑΑ σε επίπεδο κατανομής Π/Υ είναι της τάξης του 99% - περίπου 39 εκ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ήδη από το πρώτο έτος εφαρμογής της ΒΨΜ είναι σε εξέλιξη περίπου το 70% των έργων του τομέα.

Η πλειοψηφία των έργων που είναι σε εξέλιξη χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 39 εκ. ευρώ.

Η συνεισφορά του ΕΣΠΑ σε επίπεδο κατανομής Π/Υ είναι της τάξης του 1% - περίπου 120 χιλ. ευρώ.



Ωστόσο χρειάζεται να αναφερθεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού οικοσυστήματος επηρεάζεται θετικά και από την παράλληλη εξέλιξη δράσεων που προβλέπονταν στη ΒΨΜ όπως η ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς 5G, η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, καθώς και δράσεων που δεν προβλέπονταν στη ΒΨΜ, όπως ο Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού.

 

Εμβληματικά Έργα

Το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ» αποτελεί εμβληματικό έργο του τομέα, καθώς ενισχύει την καινοτομία του ελληνικού τουρισμού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και περιέχει  δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στη  δημιουργία ψηφιακού τουριστικού χάρτη, ψηφιακού  χώρου αποθήκευσης πολιτιστικών  αγαθών της Ελλάδας και νέου  συστήματος τουριστικών  πληροφοριών. Ειδικότερα, το έργο αποτελείται από τα εξής υποέργα:

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ

Υποέργο 1

Ψηφιακός Τουριστικός Χάρτης

Υποέργο 2

Δημιουργία Ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας

Υποέργο 3

Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης τουριστών

Υποέργο 4

Ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του ΕΟΤ

 

Προκλήσεις - Ευκαιρίες

Η ΒΨΜ, μέσα από τα έργα που έχει σχεδιάσει για τον τομέα, αναγνωρίζει την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού τουρισμού, η οποία ισχυροποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Τα προς υλοποίηση έργα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα σχετίζονται με τους βασικούς πυλώνες που αναγνωρίστηκαν από τον ΙΝΣΕΤΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα (δημιουργία Data Hub – ψηφιακού κόμβου δεδομένων, συγκρότηση ψηφιακής ταυτότητας, ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, ανάπτυξη έξυπνων επιχειρήσεων, ψηφιακές δεξιότητες).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. ΈΡΓΑ ΒΨΜ – ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το εν λόγω παράρτημα παρατίθεται ηλεκτρονικά.

[1] Πηγή: Στρατηγικός Οδικός Χάρτης και προτεινόμενες δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού_ Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ




Τομέας Παιδείας