Η Ελλάδα υλοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της ναυτιλίας, ενισχύοντας την παγκόσμια ισχύ της χώρας. Η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και σύγχρονων τεχνολογιών βελτιώνει την ασφάλεια των ανθρώπων, των πλοίων και του περιβάλλοντος. Το βασικό δίπτυχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση της ναυτιλιακής διοίκησης και τη ψηφιακή αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, οδηγώντας σε καλύτερα καταρτισμένα στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις του τομέα. Η στρατηγική περιλαμβάνει ψηφιακά έργα όπως ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης σπουδών, e-μητρώα εκπαιδευτικών και πλατφόρμες εκπαίδευσης. Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας απαιτεί ψηφιακά συστήματα και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι ψηφιακές υπηρεσίες βελτιώνουν την εξυπηρέτηση πολιτών και εταιρειών, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον νησιωτικό χώρο. Τα έργα επιλέγονται με μεθοδολογία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ενισχύοντας έτσι τον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα.
Ανάγκη ψηφιοποίησης διαδικασιών: Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής διοίκησης και την παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών στη ναυτιλιακή κοινότητα, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η συνδεσιμότητα.
Λιμενικές υποδομές και περιβαλλοντική προστασία: Η έλλειψη έξυπνων και πράσινων λιμενικών υποδομών απαιτεί άμεσο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό για τη δημιουργία smart ports και την προστασία του περιβάλλοντος στις λιμενικές περιοχές.
Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς: Είναι κρίσιμη η συμμόρφωση με κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση πλοίων και η μείωση των εκπομπών αερίων, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροφόρτισης.
Ψηφιακή εκπαίδευση: Η ψηφιοποίηση αρχείων και κρίσιμων λειτουργιών, καθώς και η αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών.
Προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας νησιών: Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πρόσβασης και συνδεσιμότητας των νησιών, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη ψηφιακών και ευρυζωνικών υποδομών και στις ανεπαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις.
Στόχος 1
Εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο και ενίσχυση της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικ
Ο στόχος προσανατολίζεται στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών της ΓΓΑΙΝΠ με άμεσα ωφελούμενο πληθυσμό, τόσο τους κατοίκους των νησιών, όσο και το προσωπικό του ΥΝΑΝΠ καθώς και στη βελτίωση της πρόσβασης των νησιωτών σε ψηφιακές υπηρεσίες και δεξιότητες
Στόχος 2
Ενίσχυση της διεθνούς θέσης της ελληνικής Ναυτιλίας και συμβολής της στην εθνική οικονομία
Ο στόχος προσανατολίζεται στην εφαρμογή πολιτικής για την Εφαρμογή Πολιτικής για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, των εισοδημάτων και της απασχόλησης των ναυτικών, στην λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές και αναβάθμιση της Ναυτικής Εργασίας, στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΔΣΕΝ/ΑΕΝ και στην αναβάθμιση υλικοτεχνικής οργάνωσης ΔΣΕΝ (ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ).
Στόχος 3
Ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα - Διαφύλαξη θαλασσίων συνόρων
Ο στόχος προσανατολίζεται στην παρακολούθηση στο θαλάσσιο χώρο για την αποτροπή εγκλημάτων, την έρευνα και διάσωση και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας με την υλοποίηση σύγχρονου τεχνολογικά εξοπλιστικού προγράμματος για το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και συστημάτων παρακολούθησης επιτυγχάνοντας καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και θωρακίζοντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Στόχος 4
Διαμόρφωση του πλαισίου για την Πράσινη Ενεργειακή μετάβαση της ακτοπλοΐας και μετασχηματισμός του Εθνικού Συστήματος Θαλασσίων Συγκοινωνιών
Ο στόχος προσανατολίζεται στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Δικτύου Θαλασσίων Συγκοινωνιών και στην προώθηση επενδύσεων και στήριξη της ακτοπλοϊκής οικονομίας. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέσω εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων για τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στον νησιωτικό χώρο και η προσαρμογή της ακτοπλοΐας στα νέα δεδομένα,
Στόχος 5
Ανάπτυξη των τομέων του θαλάσσιου τουρισμού
Ο στόχος προσανατολίζεται στην εφαρμογή αναβαθμισμένου πλαισίου λειτουργίας τουριστικού συστήματος Yachting και στην στήριξη κλαδικών πολιτικών για την Κρουαζιέρα και το Yachting στη Χώρα., απλουστεύοντας τις διοικητικές διαδικασίες. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου καθώς και η δημιουργία ψηφιακού πλέγματος που θα διασυνδέει τους ενδιαφερόμενους με το κράτος - γρήγορα, ευέλικτα και αποδοτικά.
Στόχος 6
Διαμόρφωση και εφαρμογή σύγχρονης και αποτελεσματικής εθνικής λιμενικής στρατηγικής και διακυβέρνησης
Ο στόχος προσανατολίζεται στην επενδυτική αξιοποίηση επιλεγμένων λιμένων, στην κατάρτιση Ολοκληρωμένης εθνικής δημόσιας πολιτικής λιμένων και εφαρμογή νέου μοντέλου λιμενικής διακυβέρνησης λοιπών περιφερειακών λιμένων και στην αναβάθμιση πλοηγικής υπηρεσίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των σχετικών υπηρεσιών στους βασικούς λιμένες της Χώρας. Στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη σύνδεση των λιμένων, τόσο με το διευρωπαϊκό όσο και με το εγχώριο δίκτυο μεταφορών, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.