Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας στην Ελλάδα προωθείται από το Υπουργείο Υγείας και το ΥΨηΔ, με βασικό πυλώνα την τηλεϊατρική για απομακρυσμένες διαγνώσεις, ιδίως στα νησιά. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΗΦΥ), στον οποίο ενσωματώθηκαν τηλε-συμβουλές, επιταχύνοντας ψηφιοποίηση κατά την πανδημία COVID 19. Το πρόγραμμα SymbIASIS του ΕΚΤ/EIT Health συνδέει νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας πιλοτικές δοκιμές και επικύρωση καινοτόμων λύσεων στο πεδίο. Επιπλέον, μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, οι πολίτες αποκτούν ψηφιακό φάκελο και ιστορικό: πλέον εκδίδονται ψηφιακά βεβαιώσεις νοσηλείας από 55 μονάδες και αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες σε όλη την επικράτεια. Τα ψηφιακά έγγραφα φέρουν όλες τις πληροφορίες και την ίδια ισχύ με τα έντυπα, μειώνοντας γραφειοκρατία, επισκέψεις και όγκο εγχάρτων αρχείων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας που απαιτεί ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και διαλειτουργικές υποδομές για να συνδεθούν όλα τα επίπεδα φροντίδας.
Ψηφιοποίηση Δεδομένων υγείας με αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα και η αξιοπιστία.
Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακής υγείας για τον πολίτη με φιλικές προς τον χρήστη πλατφόρμες
Καινοτόμες λύσεις σε μονάδες υγείας και υποστηρικτικά κέντρα.
Η ελληνική παρουσία σε εμβληματικές ευρωπαϊκές δράσεις και η χάραξη σχετικών πολιτικών με ενεργό συντονισμό με ευρωπαϊκά δίκτυα και γρήγορη ενσωμάτωση πολιτικών για αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων.
Στόχος 1
Βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων και στην τριτογενή πρόληψη και αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.
Στόχος 2
Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος Υγείας
Ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου.
Στόχος 3
Αναβάθμιση Νοσοκομείων, ενίσχυση υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού και ποιότητας υπηρεσιών
Βελτίωση αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και της βιώσιμης διαχείρισής τους, μέσω αξιοποίησης/αναβάθμισης των νοσοκομειακών υποδομών, αξιολόγηση/ ανασχεδιασμός των νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης των νοσοκομείων, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και φροντίδας υγείας καθώς και αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των ληπτών υπηρεσιών.
Στόχος 4
Μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας μέσω της αναδιοργάνωσης του συστήματος διοίκησης και της περαιτέρω υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας στην κατεύθυνση της πρόληψης πρώιμης διάγνωσης, θεραπείας & αποκατάστασης, στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής και τέλος στην υλοποίηση Πρωτοβουλιών για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη & πρόληψη παιδιών & εφήβων
Στόχος 5
Υπηρεσίες υποστήριξης του Γενικού Πληθυσμού - Ενίσχυση της Ποιότητας Ζωής
Δημιουργία Ψηφιακού μονοπατιού με ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων προληπτικής υγείας, προγραμμάτων ψηφιακής υγείας ενημέρωσης πολιτών και υπηρεσίες