Αρχική / Τομείς Οικονομίας /
Τα τελευταία χρόνια, θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) που αποτελεί βασικό εργαλείο απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών του κράτους, με σκοπό τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για πολίτες και επιχειρήσεις, θεραπεύοντας την περιττή γραφειοκρατία στις διοικητικές διαδικασίες. Αποτελεί κεντρική δημόσια πολιτική οριζόντιας εμβέλειας στοχεύοντας στη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών και στην ολιστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές στις διοικητικές διαδικασίες. Προς επίρρωση των παραπάνω δημιουργήθηκε το «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών - Μίτος» (mitos.gov.gr) που αποτελεί το κεντρικό, εθνικό αποθετήριο των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά σήμερα (Μάρτιος 2025), μέσω του «mitos.gov.gr», παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά περίπου 3.816 διαδικασίες από 27 φορείς, τις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει στο Μητρώο είτε κατά είδος είτε κατά γεγονός ζωής. Βασικοί στόχοι του, αποτελούν η τυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών, η ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου και η έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των διοικητικών διαδικασιών. Επιπλέον, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr., για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου, η οποία εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μέσο της επιστολικής ψήφου ως μέσο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι Έλληνες πολίτες, σε όλο τον απανταχού ελληνισμό, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς πρακτικά εμπόδια.
Κατακερματισμός των ψηφιακών υπηρεσιών, που οφείλεται στην ανεξάρτητη λειτουργία των ιστοσελίδων μεταξύ διάφορων φορέων του Δημοσίου.
Ανομοιογένεια στην παρουσίαση και λειτουργικότητα των ψηφιακών πλατφορμών, δυσχεραίνοντας την ενιαία διαχείριση και παροχή των υπηρεσιών αλλά και την ομοιόμορφη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των ιστοσελίδων, περιορίζοντας την αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών και ομαλή συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων και κατ’ επέκταση την ολοκληρωμένη ψηφιακή μεταρρύθμιση.
Στόχος 1
Ισχυρή Σύγχρονη Αυτοδιοίκηση Πυλώνας Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνοχής
Αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και προωθεί την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας την ομαλή υλοποίηση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Στόχος 2
Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο / Αποτελεσματική Λειτουργία του Δημοσίου Τομέα
Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του δημοσίου τομέα με προσανατολισμό τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.
Στόχος 3
Απόδοση Ελληνικής Ιθαγένειας με Ταχύτητα, Αντικειμενικότητα και Διαφάνεια
Παροχή αξιόπιστων και γρήγορων υπηρεσιών στους πολίτες, εξασφαλίζοντας αντικειμενικότητα και πλήρη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Η άμεση εξυπηρέτηση ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.
Στόχος 4
Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Εφαρμογή αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας στοχεύοντας στη μείωση της διαφθοράς και στη διασφάλιση της ακεραιότητας των δημόσιων διαδικασιών. Μέσω της διαφάνειας και της αντικειμενικής λειτουργίας, δημιουργείται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τους πολίτες.